Hoe werkt het opstellen van een kandidatenlijst voor verkiezingen?

Home > simfaq > Hoe werkt het opstellen van een kandidatenlijst voor verkiezingen?

Hoe werkt het opstellen van een kandidatenlijst voor verkiezingen?

FAQ / Overheid en democratie / Verkiezingen en politieke partijen / Hoe werkt het opstellen van een kandidatenlijst voor verkiezingen?

Een politieke partij die aan de verkiezingen wil meedoen, moet kandidatenlijsten indienen. In elke kieskring waarin de partij aan de verkiezing wil meedoen, levert zij haar kandidatenlijsten in. Een partij kan voor elke kieskring dezelfde lijst inleveren, maar kan ook lijsten indienen die van elkaar verschillen. Een partij die aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoet, heeft dus maximaal 20 kandidatenlijsten: 1 voor elke kieskring.

Aantal kandidaten op lijst

• nieuwe politieke partij: maximaal 50 kandidaten;
  • partij met maximaal 15 zetels (in het orgaan waarvoor verkiezingen worden gehouden): maximaal 50 kandidaten;
  • partij met 16 of meer zetels (in het orgaan waarvoor verkiezingen worden gehouden): maximaal 80 kandidaten.