Hoeveel bijstandsuitkering krijg ik?

Home > simfaq > Hoeveel bijstandsuitkering krijg ik?

Hoeveel bijstandsuitkering krijg ik?

FAQ / Belastingen, uitkeringen en toeslagen / Bijstandsuitkeringen / Hoeveel bijstandsuitkering krijg ik?

Hoeveel bijstandsuitkering u krijgt, hangt af van:

• de geldende bijstandsnormen,
  • uw inkomen uit andere bronnen (bijvoorbeeld inkomsten van uw partner of volwassen kinderen) en
  • uw woonsituatie.

Kostendelersnorm

Vanaf 1 januari 2015 geldt de kostendelersnorm in de bijstand. De uitkering wordt lager als u met meer personen in een zelfde woning woont. Woont u met 2 personen in een woning? Dan krijgt u 50 % van de normuitkering. Woont u met 3 personen in een woning? Dan gaat uw uitkering naar 43,55%. U kunt namelijk de kosten voor levensonderhoud delen.

De kostendelersnorm geldt niet als u samenwoont met:

• studenten;
  • commerciële relaties;
  • jongeren tot 21 jaar.

Let op: voor nieuwe bijstandsgerechtigden gaat de kostendelersnorm in op 1 januari 2015. Heeft u al een bijstandsuitkering? Dan gaat de kostendelersnorm in op 1 juli 2015.

Normbedragen bijstand

Bij de rijksoverheid vindt u meer informatie over normbedragen en hoogte van de bijstandsuitkering.