Home > simfaq > Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb). Hoe kan ik de inhouding en afdracht van loonbelasting en sociale premies regelen met mijn zorgverlener?

FAQ / Zorg en gezondheid / Kosten zorg en zorgverzekering / Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb). Hoe kan ik de inhouding en afdracht van loonbelasting en sociale premies regelen met mijn zorgverlener?

Dat hangt ervan af met welke zorgverlener u een overeenkomst afsluit.

De verplichting belasting en premies op het loon inhouden geldt niet:

• Bij een arbeidsovereenkomst met uw zorgverlener voor maximaal 3 dagen per week
  • Bij een overeenkomst met uw partner, een familielid of een freelancer.

In deze situaties kunt u kiezen:

• U betaalt het brutoloon aan uw zorgverlener en uw zorgverlener betaalt zelf de belastingen aan de Belastingdienst.
  • U kiest samen met uw zorgverlener voor opting-in: elke maand houdt de Sociale Verzekeringsbank de loonheffingen in op het loon. Uw zorgverlener ontvangt dan een nettoloon en hoeft niet aan het eind van het jaar een groot bedrag afdragen aan de belastingdienst.