Home > simfaq > Ik heb een Wlz-indicatie. Betaal ik een eigen bijdrage voor de zorg die ik krijg?

FAQ / Zorg en gezondheid / Hulp en verzorging / Ik heb een Wlz-indicatie. Betaal ik een eigen bijdrage voor de zorg die ik krijg?

Heeft u een Wlz-indicatie voor zorg met verblijf? Dan betaalt u een eigen bijdrage als u 18 jaar of ouder bent. Ook als u ervoor kiest om de zorg thuis te ontvangen.

Hoogte eigen bijdrage Wlz

Voor zorg met verblijf zijn er 2 soorten eigen bijdragen:

• Lage eigen bijdrage

De lage eigen bijdrage is in 2016 minimaal € 159,80 per maand en maximaal € 838,60 per maand.
  • Hoge eigen bijdrage

Deze is in 2016 maximaal € 2.301,40 per maand.

De eerste 6 maanden betaalt u meestal de lage eigen bijdrage. Daarna hangt het van uw persoonlijke omstandigheden af of u een lage of hoge bijdrage gaat betalen. Dit is onder andere afhankelijk van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling.

Het CAK berekent uw eigen bijdrage. U kunt ook zelf berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage ongeveer is. Dit bedrag kan wel afwijken van het bedrag dat u uiteindelijk moet betalen. De berekening geeft namelijk alleen een globale indicatie.

Ingangsdatum eigen bijdrage

U betaalt de eigen bijdrage vanaf het moment dat u naar de instelling gaat. Of vanaf het moment dat u de zorg thuis ontvangt. De eigen bijdrage betaalt u aan het CAK. U ontvangt maandelijks een rekening met het bedrag dat u moet betalen. Als u vragen heeft over de eigen bijdrage kunt u contact opnemen met het CAK.