Ik woon met iemand samen. Heeft dat gevolgen voor mijn bijstandsuitkering?

Home > simfaq > Ik woon met iemand samen. Heeft dat gevolgen voor mijn bijstandsuitkering?

Ik woon met iemand samen. Heeft dat gevolgen voor mijn bijstandsuitkering?

FAQ / Belastingen, uitkeringen en toeslagen / Bijstandsuitkeringen / Ik woon met iemand samen. Heeft dat gevolgen voor mijn bijstandsuitkering?

Ja, als u samen met anderen in een huis woont, heeft dat gevolgen voor uw uitkering. Als uw partner een inkomen uit werk heeft, krijgt u een lagere uitkering. Dat geldt ook als uw partner een andere uitkering heeft, zoals WW of AOW.

Kostendelersnorm

Vanaf 1 januari 2015 geldt de kostendelersnorm in de bijstand. De uitkering wordt lager als u met meer personen in een zelfde woning woont. Woont u met 2 personen in een woning? Dan krijgt u 50 % van de normuitkering. Woont u met 3 personen in een woning? Dan gaat uw uitkering naar 43,55%. U kunt namelijk de kosten voor levensonderhoud delen.

De kostendelersnorm geldt niet als je samenwoont met:

• studenten;
  • commerciële relaties;
  • jongeren tot 21 jaar.

Let op: voor nieuwe bijstandsgerechtigden gaat de kostendelersnorm in op 1 januari 2015. Heb je al een bijstandsuitkering? Dan gaat de kostendelersnorm in op 1 juli 2015.

Meer informatie

Bij de rijksoverheid vindt u meer informatie over de bijstandsuitkering en inkomsten van anderen met wie u samenwoont.