Is het geven van mantelzorg verplicht?

Home > simfaq > Is het geven van mantelzorg verplicht?

Is het geven van mantelzorg verplicht?

FAQ / Zorg en gezondheid / Hulp en verzorging / Is het geven van mantelzorg verplicht?

Mantelzorg is niet verplicht. Het probleem is dat bij de indicatiestelling het begrip 'gebruikelijke zorg' wordt gehanteerd.

Van een inwonende, gezonde huisgenoot wordt verwacht dat deze de huishoudelijke taken op zich neemt (gebruikelijke zorg). Het maakt daarbij niet uit of deze huisgenoot een baan heeft of niet. Voor persoonlijke verzorging (wassen, aankleden etc.) kan professionele zorg worden aangevraagd (thuiszorg of een persoonsgebonden budget), indien de zorg langer dan drie maanden nodig is.