Is mijn kind leerplichtig als we in het buitenland verblijven?

Home > simfaq > Is mijn kind leerplichtig als we in het buitenland verblijven?

Is mijn kind leerplichtig als we in het buitenland verblijven?

FAQ / Onderwijs / Leerplicht en voortijdig schoolverlaten / Is mijn kind leerplichtig als we in het buitenland verblijven?

Uw kind is leerplichtig als uw kind staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Het maakt dan niet uit of u met uw kind in het buitenland bent. U moet uw kind inschrijven op een school. U kunt daarvoor een vrijstelling aanvragen als u kunt aantonen dat uw kind een buitenlandse school bezoekt. U hebt daarvoor een verklaring nodig van het hoofd van de buitenlandse school. De verklaring mag in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn.

Als uw kind niet bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, omdat hij of zij in het buitenland woont, geldt de leerplicht niet.

Rondtrekkende gezinnen

Kinderen van ouders die een trekkend bestaan leiden, bijvoorbeeld in de kermis- en circuswereld, kunnen onderwijs volgen via de Stichting Rijdende School. Op de website van de Rijdende School is ook informatie te vinden over onderwijs aan kinderen met een trekkend beroep in Europa. Als u met uw gezin een trekkend bestaan leidt, kunt u ook een vrijstelling vragen voor een gedeelte van het jaar. U moet dan aantonen dat de reisafstand tussen uw verblijfplaats en de school te groot is en dat in die periode van vrijstelling aan het reizen bent. Een vrijstelling geldt voor één schooljaar en moet u dus elk schooljaar opnieuw aanvragen.