Kan ik afstand doen van mijn kind?

Home > simfaq > Kan ik afstand doen van mijn kind?

Kan ik afstand doen van mijn kind?

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Gezag en voogdij / Kan ik afstand doen van mijn kind?

Niet echt. U kunt een verzoek bij de rechtbank indienen waarin u verzoekt om uw ex-echtgenoot te belasten met het eenhoofdig ouderlijk gezag. Maar ook al wijst de rechtbank het verzoek toe, dan nog zijn niet alle banden met het kind verbroken. Erfrechtelijke banden blijven namelijk in stand en ook de onderhoudsplicht blijft gewoon van kracht.

In het geval van adoptie wordt elke band doorbroken. Ook erfrechtelijk. En er geldt ook geen onderhoudsplicht. Er moet wel iemand zijn die het kind adopteert en verder moet de rechtbank adoptie in het belang van het kind achten.