Home > simfaq > Kan ik als biologische vader de erkenning van mijn kind door een ander tegenhouden?

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Gezag en voogdij / Kan ik als biologische vader de erkenning van mijn kind door een ander tegenhouden?

Dat kan. U zult dan moeten aantonen dat er sprake is van misbruik van recht. Hiervoor moet wel iets bijzonders aan de hand zijn.

Als uw ex niet meewerkt aan de erkenning, dan kunt u via een procedure ‘gerechtelijke vaststelling vaderschap’ erkenning afdwingen.

• Start die procedure snel,
  • Breng de moeder daarvan op de hoogte.
  • sommeer de moeder de uitspraak van de rechtbank af te wachten voordat zij iemand anders toestemming geeft om het kind te erkennen.

Als de moeder in de tussenliggende periode het kind toch laat erkennen door haar nieuwe partner, is de kans groot dat de rechtbank die erkenning zal vernietigen.