Kan ik als minderjarige gezag krijgen over mijn kind? 

Home > simfaq > Kan ik als minderjarige gezag krijgen over mijn kind? 

Kan ik als minderjarige gezag krijgen over mijn kind? 

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Gezag en voogdij / Kan ik als minderjarige gezag krijgen over mijn kind? 

Antwoord:

In principe moet je 18 jaar of ouder (meerderjarig) zijn om gezag te mogen uitoefenen over een kind. Alleen als je een moeder bent van 16 of 17 jaar kun je de rechter vragen om je meerderjarig te verklaren. Je kunt dan toch het gezag krijgen over je kind. Je kunt als je 16 of 17 jaar bent ook trouwen of een geregistreerd partnerschap afsluiten en op die manier gezag krijgen over je kind.

Aanvragen gezag

Je kunt als toekomstige moeder al tijdens je zwangerschap of voor je 16e een verzoek indienen om het gezag over je kind te krijgen, maar de rechter kan pas beslissen na de geboorte van je kind of na je verjaardag. Het vooraf indienen van een verzoek zorgt er wel voor dat de rechter snel een beslissing kan nemen als het zover is.

Minderjarige vader

Als vader van onder de 18 kun je alleen het gezag over jouw kind krijgen als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Je kunt je als minderjarige vader niet meerderjarig laten verklaren. Is de moeder van je kind ook minderjarig en heeft zij geen gezag? Dan krijgt een voogd (tijdelijk) gezag over jullie kind. Wel kun je als je 16 of 17 jaar bent je kind erkennen. Daarmee word je de officiële vader van je kind.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

In principe moet je 18 jaar of ouder zijn om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap af te sluiten. Maar het kan ook als je 16 of 17 bent en je net zwanger bent of net bevallen, of je vriendin is dat. Bij zwangerschap moet je wel een verklaring van je arts kunnen laten zien. Ook heb je toestemming van je ouders of voogd nodig om te trouwen of een geregistreerd partnerschap af te sluiten. Krijg je geen toestemming? Dan kun je de rechter om toestemming vragen.

Voogdij

  • Je kunt als moeder niet het gezag uitoefenen over je kind als je jonger bent dan 16 jaar, of als je 16 of 17 bent maar je je niet meerderjarig laat verklaren en je ook niet trouwt of een geregistreerd partnerschap afsluit. Iemand anders moet dan het gezag over jouw kind uitoefenen.
  • Is de vader van je kind 18 jaar of ouder? Dan kan hij het gezag vragen aan de rechter.
  • Is de vader ook onder de 18 of wil hij het gezag niet? Dan komt het kind onder voogdij te staan. De rechter benoemt een voogd die het gezag op zich neemt, bijvoorbeeld een familielid. Of de rechter kan Bureau Jeugdzorg als voogd benoemen.

Moeder die meerderjarig wordt

Als je moeder bent en meerderjarig wordt, dan krijg je automatisch het gezag over jouw kind, tenzij de vader of een voogd het gezag heeft. Je kunt in dat geval aan de rechter vragen om het gezag over het kind voortaan aan jou toe te kennen. Je wordt automatisch meerderjarig als je 18 wordt, of je kunt je op je 16e of 17e meerderjarig laten verklaren. In de praktijk krijg je alleen automatisch gezag als je kind vlak voor jouw 16e of 18e verjaardag is geboren. Er moet namelijk altijd iemand gezag hebben over een kind. Dus was jij bij de geboorte van je kind nog lang niet meerderjarig? Dan is er een voogd aangewezen.

Stuur door aan een vriend
Stuur door

Gemeentehuis

Bezoekadres:

Openingstijden

Raadhuisplein 1
3411 CH Lopik

Contactformulier

Postadres:

Postbus 50
3410 CB Lopik
Telefoon: 0348-559955 of 14 0348
E-mail: gemeente@lopik.nl

Openbare vergaderingen:

Commissie- en Raadsvergaderingen

Veilig mailen naar Lopik:

logo zivver klein

De gemeente Lopik gebruikt ZIVVER voor veilig mailen en bestanden delen.

Niet-privacygevoelige informatie kan zonder gebruik van ZIVVER worden gedeeld. Wilt u echter privacy-gevoelige informatie naar ons mailen en heeft u geen ZIVVER? 

Via deze link kunt u zonder Zivver op een veilige manier een e-mail sturen naar iemand bij de gemeente Lopik:

Mail ons veilig