Kan ik de biologische vader dwingen zijn kind te erkennen?

Home > simfaq > Kan ik de biologische vader dwingen zijn kind te erkennen?

Kan ik de biologische vader dwingen zijn kind te erkennen?

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Gezag en voogdij / Kan ik de biologische vader dwingen zijn kind te erkennen?

Via een procedure gerechtelijke vaststelling van het vaderschap kan erkenning worden afgedwongen. De wet bepaalt dat je zo'n procedure binnen 5 jaar na de geboorte moet starten.

Is het kind ouder? Dan kunt u via een omweg misschien toch nog zo'n procedure voeren. De procedure gaat dan via het kind. Voor het kind gelden namelijk geen termijnen. Als uw ex ontkent de verwekker van het kind te zijn, dan zal de rechtbank bloedonderzoek bevelen. Weigert hij daaraan zijn medewerking? Dan kan de rechtbank daaruit de conclusie van het vaderschap verbinden met alle gevolgen van dien. Als die procedure is gelukt, kunt u ook een financiële bijdrage (kinderalimentatie) vorderen.