Kan ik zelf bepalen hoe ik de zorg en hulp krijg waar ik recht op heb?

Home > simfaq > Kan ik zelf bepalen hoe ik de zorg en hulp krijg waar ik recht op heb?

Kan ik zelf bepalen hoe ik de zorg en hulp krijg waar ik recht op heb?

FAQ / Zorg en gezondheid / Hulp en verzorging / Kan ik zelf bepalen hoe ik de zorg en hulp krijg waar ik recht op heb?

Dat kan soms wel en soms niet. Heeft u recht op maatschappelijke hulp? Dan kunt u met een persoonsgebonden budget (pgb) soms zelf zorg inkopen. U kunt een pgb aanvragen voor:

• zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz)
  • hulp en ondersteuning uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
  • Verzorging en verpleging vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw)
  • Jeugdhulp

Hoe u een pgb aanvraagt, is afhankelijk van de regeling waaronder u valt. Informeer bij de gemeente of bij uw zorgverzekeraar hoe en waar u een pgb kunt aanvragen.