Kan mijn pleegkind door de ouders of voogd uit mijn gezin worden gehaald?

Home > simfaq > Kan mijn pleegkind door de ouders of voogd uit mijn gezin worden gehaald?

Kan mijn pleegkind door de ouders of voogd uit mijn gezin worden gehaald?

FAQ / Kan mijn pleegkind door de ouders of voogd uit mijn gezin worden gehaald?

Ja, dit kan gebeuren als u zonder gezag voor uw pleegkind zorgt. De ouders of voogd kunnen het kind bij u weghalen als ze niet langer willen dat het kind bij u woont.

Voorkomen dat uw pleegkind weggaat

Wilt u voorkomen dat uw pleegkind bij u weggehaald wordt? Dan kunt u soms gebruikmaken van het blokkaderecht. Dit kan alleen als u uw pleegkind minimaal een jaar verzorgd en opgevoed hebt. Bovendien moet het pleegkind bij u gekomen zijn door vrijwillige plaatsing.

Het blokkaderecht betekent dat de ouder of voogd toestemming aan u moet vragen of ze het pleegkind uit uw gezin mogen halen. Geeft u geen toestemming? Dan moet de rechter een beslissing nemen. Tot die tijd blijft het pleegkind in uw gezin.

U kunt niet voorkomen dat uw kind weggehaald wordt in deze situaties:

• Het pleegkind is in uw gezin geplaatst door de Raad voor de Kinderbescherming en een gezinsvoogd.
  • De rechter heeft een kinderbeschermingsmaatregel uitgesproken.