Home > simfaq > Mag de gemeente mijn bijstandsuitkering verlagen als ik samen met andere mensen in één huis woon?

FAQ / Belastingen, uitkeringen en toeslagen / Bijstandsuitkeringen / Mag de gemeente mijn bijstandsuitkering verlagen als ik samen met andere mensen in één huis woon?

Ja. Vanaf 1 januari 2015 geldt de kostendelersnorm in de bijstand. Uw uitkering wordt lager als u met meer personen in één huis woont en daar hoofdverblijf hebt. Als u met 2 personen in zijn huis woont, gaat uw uitkering naar 50% en als u met 3 personen in een huis woont gaat uw uitkering naar 43,55%. U kunt namelijk de kosten voor uw levensonderhoud delen. Het maakt niet uit met hoeveel mensen u samenwoont.

De kostendelersnorm geldt niet als u samenwoont met:

• studenten;
  • commerciële relaties;
  • jongeren tot 21 jaar.

Voor nieuwe bijstandsgerechtigden geldt de kostendelersnorm vanaf 1 januari 2015. Hebt u al een bijstandsuitkering? Dan gaat dit in vanaf 1 juli 2015.