Mag ik een huisbezoek in verband met mijn bijstandsuitkering weigeren?

Home > simfaq > Mag ik een huisbezoek in verband met mijn bijstandsuitkering weigeren?

Mag ik een huisbezoek in verband met mijn bijstandsuitkering weigeren?

FAQ / Belastingen, uitkeringen en toeslagen / Bijstandsuitkeringen / Mag ik een huisbezoek in verband met mijn bijstandsuitkering weigeren?

Ja, u mag een huisbezoek weigeren, behalve als het gaat om een strafrechtelijk onderzoek. Anders mag de gemeente alleen een huisbezoek bij u doen als u ermee instemt. De gemeente moet een concreet vermoeden hebben dat u fraude pleegt.

Aanleiding en gevolgen

Bij het afleggen van een huisbezoek moet de gemeente u uitleggen of er een concrete aanleiding voor is. Ook moet de gemeente (of de ambtenaren van de sociale dienst) aangeven wat de gevolgen kunnen zijn als u een huisbezoek weigert. Een weigering kan leiden tot niet toekennen, beëindigen of intrekken en terugvorderen van de bijstand.