Voor hoeveel jaar wordt een burgemeester benoemd?

Home > simfaq > Voor hoeveel jaar wordt een burgemeester benoemd?

Voor hoeveel jaar wordt een burgemeester benoemd?

FAQ / Overheid en democratie / Organisatie van de overheid / Voor hoeveel jaar wordt een burgemeester benoemd?

Een burgemeestersbenoeming is voor 6 jaar. Een burgemeester kan daarna opnieuw worden benoemd. De herbenoemingprocedure is als volgt:

1. 8 maanden voordat de ambtstermijn afloopt, is er een gesprek tussen de commissaris van de Koning en de burgemeester.
  2. De gemeenteraad stelt een vertrouwenscommissie samen. De vertrouwenscommissie spreekt met de burgemeester.
  3. De gemeenteraad bespreekt het verslag van de vertrouwenscommissie met de burgemeester.
  4. De gemeenteraad stuurt een aanbeveling naar de commissaris van de Koning.
  5. De commissaris adviseert de minister van BZK over de aanbeveling van de gemeenteraad.
  6. De minister beslist en draagt de burgemeester voor herbenoeming voor bij Zijne Majesteit de Koning.