Home > simfaq > Waar moet ik aan denken als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten in het buitenland?

FAQ / Waar moet ik aan denken als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten in het buitenland?

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten in het buitenland, moet u nagaan of dit mag volgens de rechten van het land (als vreemdeling). Dit doet u bij de buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit. U kunt niet op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen.

Documenten voor huwelijk of partnerschap in het buitenland

De buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit, kan u vertellen welke documenten u nodig heeft voor een huwelijk of partnerschap. Bijvoorbeeld een afschrift van uw geboorteakte en een verklaring over uw burgerlijke staat.

Legalisatie buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte

Als u de buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in Nederland wilt laten inschrijven, moet u de buitenlandse akte eerst laten legaliseren. Dit laat u doen door de autoriteiten van het land waar u getrouwd bent. Daarna moet de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging van dat land de huwelijksakte of partnerschapsakte legaliseren.

Buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte registreren

Als u in Nederland woont, moet u uw in het buitenland gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap registreren in de Basisregistratie personen (BRP). Als u als Nederlander in het buitenland woont, is dit niet mogelijk. Het is verstandig om uw buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte dan in te schrijven in het Nederlandse register. U kunt dan altijd een uittreksel of afschrift van de akte opvragen.