Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering?

Home > simfaq > Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering?

Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering?

FAQ / Belastingen, uitkeringen en toeslagen / Uitkeringen bij werkloosheid / Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering?

U kunt een WW-uitkering krijgen als u aan al deze voorwaarden voldoet:

• Tot u werkloos werd, was u bij een werkgever in dienst.
  • U bent jonger dan 65 jaar.
  • U gaat minimaal 5 uur per week minder werken en u hebt geen recht op loon over die uren. Dus ook als u een deel van uw baan kwijtraakt kunt u een WW-uitkering aanvragen.
  • Werkte u gemiddeld minder dan 10 uur per week? Dan bent u werkloos als u minimaal de helft van dit aantal uren en het loon over die uren kwijtraakt. Overuren of tijdelijk extra gewerkte uren tellen meestal niet mee.
  • U kunt direct beginnen met ander, betaald werk. U kunt dus niet eerst op vakantie gaan, of vrijwilligerswerk gaan doen nadat u een WW-uitkering hebt aangevraagd.
  • U hebt in de periode vóór uw werkloosheid 26 van de 36 weken gewerkt (wekeneis).
  • U bent niet door uw eigen schuld werkloos geworden. Als u door uw eigen schuld werkloos bent geworden krijgt u waarschijnlijk geen WW-uitkering.
  • U bent niet vrijwillig werkloos geworden.

Bij UWV vindt u meer informatie over de WW-uitkering.