Wat gebeurt er met mijn bijstandsuitkering als ik fraude pleeg?

Home > simfaq > Wat gebeurt er met mijn bijstandsuitkering als ik fraude pleeg?

Wat gebeurt er met mijn bijstandsuitkering als ik fraude pleeg?

FAQ / Belastingen, uitkeringen en toeslagen / Bijstandsuitkeringen / Wat gebeurt er met mijn bijstandsuitkering als ik fraude pleeg?

Als u fraude pleegt met uw bijstandsuitkering, mag de gemeente uw uitkering tijdelijk verlagen of stopzetten. U krijgt dan 1 of meer maanden geen of minder bijstand. Bovendien moet u een boete betalen aan de gemeente. De boete is even hoog als het bedrag dat u onterecht hebt gekregen.

Voorbeeld

U krijgt bijstand, maar vertelt de gemeente niet dat u via een uitzendbureau hebt bijverdiend. U hebt daardoor € 500,- te veel uitkering ontvangen. U moet dan die € 500,- terugbetalen en u krijgt een boete van € 500,-. In totaal moet u dus € 1.000,- betalen aan de gemeente.