Wat is co-ouderschap?

Home > simfaq > Wat is co-ouderschap?

Wat is co-ouderschap?

Bij co-ouderschap wordt de dagelijkse zorg en opvoeding van de kinderen zo veel mogelijk gedeeld. Als u en uw partner uit elkaar gaan en u heeft samen kinderen, kunt u kiezen voor co-ouderschap. Dit houdt in dat uw kind afwisselend bij u en uw partner woont en door u beiden wordt opgevoed en verzorgd.

Regeling co-ouderschap

De feitelijke afspraken tussen u, uw ex-partner en uw kind(eren) staan los van het ouderlijk gezag van het kind. Co-ouders hoeven geen gezamenlijk ouderlijk gezag uit te oefenen. In de praktijk gebeurt dit vaak wel. Voor het aangaan van een co-ouderschapsregeling is de medewerking van beide ouders nodig. Een bestaande co-ouderschapsregeling kan niet zomaar eenzijdig worden gewijzigd.

Afspraken vastleggen

Het is erg belangrijk om de afspraken die u en uw ex-partner maken, vast te leggen. U kunt het co-ouderschap via een echtscheidingsconvenant of notariële akte regelen. Hierin kan bijvoorbeeld geregeld worden wie de kinderen op welk tijdstip heeft en wie welke kosten draagt. Veel instanties vinden het co-ouderschap makkelijker te accepteren als het op papier staat.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Notaristelefoon en de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (VFAS).