Wat is de Kiesraad?

Home > simfaq > Wat is de Kiesraad?

Wat is de Kiesraad?

De Kiesraad is het centraal stembureau voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en het Europees Parlement. De Raad stelt de officiële verkiezingsuitslagen vast.

Politieke partijen die mee willen doen aan de verkiezingen moeten zich bij de Raad laten registreren. De Kiesraad adviseert de regering en het parlement over het kiesrecht en de organisatie en uitvoering van de verkiezingen.

Ambtenaren, politieke partijen, bestuurders en burgers met vragen over het kiesrecht en de verkiezingen kunnen terecht bij de Kiesraad.

De Kiesraad bestaat uit 7 leden. Deze leden worden bij koninklijk besluit benoemd voor een periode van 4 jaar.