Wat is de rol van de burgemeester?

Home > simfaq > Wat is de rol van de burgemeester?

Wat is de rol van de burgemeester?

FAQ / Overheid en democratie / Organisatie van de overheid / Wat is de rol van de burgemeester?

De burgemeester vormt samen met de wethouders het dagelijks bestuur van de gemeente. Ook heeft hij eigen taken en bevoegdheden en is hij voorzitter van de gemeenteraad.

De burgemeester is de voorzitter, tevens lid, van het college van burgemeester en wethouders (B&W). Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Ook is de burgemeester voorzitter van de gemeenteraad, maar maakt er zelf geen deel van uit. De burgemeester wordt benoemd door de Koning en de minister van BZK ('de Kroon'), op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad, voor een periode van 6 jaar.