Wat is de rol van de gemeente bij de zorg voor een ander?

Home > simfaq > Wat is de rol van de gemeente bij de zorg voor een ander?

Wat is de rol van de gemeente bij de zorg voor een ander?

FAQ / Zorg en gezondheid / Hulp en verzorging / Wat is de rol van de gemeente bij de zorg voor een ander?

Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. En mensen met een beperking willen zo zelfstandig mogelijk leven. Daarom heeft de overheid per 2015 de zorg anders georganiseerd. Dit was ook nodig omdat de zorg anders te duur wordt.

Zorg thuis

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en andere mensen kunnen blijven ontmoeten. Daarbij kijkt de gemeente wat ouderen of mensen met een beperking zelf nog kunnen. En wat familie, vrienden of buren kunnen doen. De gemeente kan zo nodig ondersteuning thuis bieden.

Via de zorgverzekering kunnen mensen (medische) zorg thuis krijgen, zoals verpleging en persoonlijke verzorging. Dat heet dan wijkverpleging.

Zorg in een instelling

Mensen die de hele dag zorg nodig hebben, hebben recht op verblijf in een zorginstelling. Het gaat dan om zware zorg voor kwetsbare ouderen, gehandicapten en mensen met een psyschische aandoening. Thuis (blijven) wonen met zorg kan ook, maar alleen als levering van de zorg thuis verantwoord is.