Wat is een blanco lijst van een politieke partij?

Home > simfaq > Wat is een blanco lijst van een politieke partij?

Wat is een blanco lijst van een politieke partij?

FAQ / Overheid en democratie / Verkiezingen en politieke partijen / Wat is een blanco lijst van een politieke partij?

Een blanco lijst is een lijst zonder aanduiding erboven, met andere woorden: de partij zet geen naam boven zijn lijst. Partijen kunnen met een blanco lijst meedoen aan verkiezingen. Het is volgens de Kieswet niet verplicht om een aanduiding te registreren. Toch komt het niet vaak voor dat een politieke partij een blanco lijst inlevert. De meeste partijen vinden het onhandig om geen naam te voeren bij de campagne.

Een partij die met een blanco lijst wil meedoen aan de verkiezing, slaat de procedure van registratie van een aanduiding over. Voor het inleveren van de kandidatenlijst geldt de normale procedure, op de volgende punten na:

• omdat er geen aanduiding geplaatst hoeft te worden, is een machtiging om dit te doen niet nodig.
  • op de ondersteuningsverklaringen kan de ruimte achter ‘aanduiding partij’ leeg blijven. Dit geldt voor alle formulieren waar de aanduiding van de groepering gevraagd wordt.
  • het voeren van een gezamenlijke lijst waarbij de aanduidingen van de betrokken partijen worden samengevoegd is niet mogelijk.

Maar nogmaals: een blanco lijst is zeer ongebruikelijk.