Wat is een IBS-machtiging (inbewaringstelling)?

Home > simfaq > Wat is een IBS-machtiging (inbewaringstelling)?

Wat is een IBS-machtiging (inbewaringstelling)?

FAQ / Zorg en gezondheid / Kwaliteit zorg en patiëntenrecht / Wat is een IBS-machtiging (inbewaringstelling)?

Een IBS-machtiging is een machtiging die de burgemeester van een gemeente kan afgeven om iemand gedwongen te laten opnemen. Dit is aan de orde als deze persoon een gevaar vormt voor zichzelf, anderen in zijn omgeving en dit gevaar niet is af te wenden, anders dan door gedwongen opname.

Toetsing

Een IBS-maatregel wordt binnen 3 werkdagen getoetst door de rechter. De rechter kan kan de IBS-machtiging met maximaal 3 weken verlengen. Verder kan de rechter een rechterlijke machtiging afgeven voor een half jaar, die telkens met 1 jaar kan worden verlengd.