Wat is een justitiële jeugdinrichting?

Home > simfaq > Wat is een justitiële jeugdinrichting?

Wat is een justitiële jeugdinrichting?

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Jeugd / Wat is een justitiële jeugdinrichting?

Een justitiële jeugdinrichting is een verblijfplaats voor jongeren van 12 tot maximaal 23 jaar die een delict hebben gepleegd waarvoor ze door de rechter een gevangenisstraf of een PIJ-maatregel hebben gekregen. Jongeren kunnen hier soms maar een paar dagen zijn. De maximale verblijfsduur is 6 jaar.

• Een justitiële jeugdinrichting heeft aparte groepen voor jongens en meisjes.
  • Voor jongeren met bijzondere behoeften bestaan speciale groepen.

Een jeugdinrichting kan meerdere locaties hebben. Er zijn in Nederland 13 justitiële jeugdinrchtingen, waarvan 7 particulier en 6 rijksinrichtingen.