Wat is een Zorg- en adviesteam (ZAT)?

Home > simfaq > Wat is een Zorg- en adviesteam (ZAT)?

Wat is een Zorg- en adviesteam (ZAT)?

FAQ / Wat is een Zorg- en adviesteam (ZAT)?

Een Zorg- en adviesteam - ook wel ZAT genoemd - is een team waarin onderwijspersoneel samenwerkt met:

• de leerplichtambtenaar
  • het (school)maatschappelijk werk
  • Bureau Jeugdzorg
  • het Centrum voor Jeugd en Gezin
  • de jeugdgezondheidszorg
  • de politie.

Kinderen die bij een ZAT worden aangemeld hebben complexe hulpvragen en problemen met gedrag en/of in de ontwikkeling. Een ZAT heeft als doel de problemen van leerlingen en gezinnen vroeg te signaleren, een diagnose te stellen en advies te geven over de meest geschikte aanpak. Door deze aanpak wordt voorkomen dat de leerling uitvalt en de school zonder diploma verlaat.

Het Landelijk Steunpunt ZAT, onderdeel van het Nederlands jeugdinstituut (NJi) is een helpdesk voor scholen en zorgverleners.