Wat moet ik allemaal regelen om voor de wet vader te worden van mijn kind?

Home > simfaq > Wat moet ik allemaal regelen om voor de wet vader te worden van mijn kind?

Wat moet ik allemaal regelen om voor de wet vader te worden van mijn kind?

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Geboorte en adoptie / Wat moet ik allemaal regelen om voor de wet vader te worden van mijn kind?

Bent u niet gehuwd met de moeder? Dan wordt u voor de wet niet automatisch de (juridische) vader.

Om ook de juridische vader te worden, zult u het kind moeten erkennen. Bij de erkenning kunt u, in overleg met de moeder, kiezen of het kind uw geslachtsnaam gaat dragen of die van uw vriendin. Als u het kind hebt erkend, kunt u een aanspraak maken op de rechten en de plichten die voortvloeien uit de wet. Denk daarbij aan:

• het recht op omgang
  • de onderhoudsplicht
  • erfrechtelijke gevolgen
  • enzovoort

Let op

U hebt door erkenning nog steeds geen (gezamenlijk) ouderlijk gezag. Erkenning en ouderlijk gezag zijn 2 verschillende begrippen die mensen vaak door elkaar halen. Omdat u niet met elkaar gehuwd bent, heeft de moeder van rechtswege het eenhoofdig ouderlijk gezag. Zij heeft dus de volledige zeggenschap over het kind. Om samen zeggenschap te verkrijgen, moeten u gezamenlijk een verzoekschrift bij de rechtbank (afdeling kanton) indienen, waarbij u beiden het gezamenlijk ouderlijk gezag verzoekt. Pas dan is uw positie net zo sterk als die van een gehuwde vader.

Het komt er dus op neer dat u 3 zaken moet regelen:

• erkenning
  • geslachtsnaam