Home > simfaq > Worden vrienden, buren en familie verplicht om te helpen bij opvoedondersteuning?

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Jeugd / Worden vrienden, buren en familie verplicht om te helpen bij opvoedondersteuning?

De Wmo 2015 stelt hulp door kinderen, vrienden of buren niet verplicht. Ze zijn dus nooit verplicht om te helpen.

Gemeenten mogen wel onderzoeken of het sociale netwerk de cliënt kan helpen. De gemeente kan ook rekening houden met deze hulp als ze een aanbod doet aan de cliënt.

In het gesprek met de cliënt moet de gemeente ook vragen of de mantelzorger hulp nodig heeft bij het uitvoeren van zijn taken.