Home > simfaq > Wordt mijn huwelijk met een buitenlander automatisch gecheckt op een schijnhuwelijk?

FAQ / Wordt mijn huwelijk met een buitenlander automatisch gecheckt op een schijnhuwelijk?

Ja. De ambtenaar van de burgerlijke stand die het huwelijk sluit, is bij wet verplicht te controleren of er sprake is van een schijnhuwelijk. Hiervoor moet u een verklaring (M46-verklaring) afgeven aan de gemeente. Verder moeten beide partners 18 jaar of ouder zijn, en mag er geen bloed- of aanverwantschap zijn tot in de vierde graad (zoals neef-nicht of oom-nicht).

Als u gaat trouwen met iemand uit het buitenland moet u zich ook melden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zij checken alleen of er sprake is van een schijnhuwelijk als daar aanwijzingen voor zijn.

Verklaring geen schijnhuwelijk

Niet-Nederlanders die in Nederland willen trouwen moeten een Verklaring geen schijnhuwelijk afleggen. Dit kan bij de gemeente waar u wilt trouwen.