Centraal tellen op maandag 27 mei 2019 openbaar

Home > Verkiezingen > Centraal tellen op maandag 27 mei 2019 openbaar

Centraal tellen op maandag 27 mei 2019 openbaar

De gemeente Lopik doet mee aan het landelijk Experiment Centraal tellen. 72 van de 355 gemeenten doen mee aan dit experiment.

De uitslag van de verkiezing voor de leden van het Europees Parlement mag niet voor zondag 26 mei 23.00 uur bekend worden gemaakt omdat dan alle landen in de Europese Unie verkiezingen hebben gehouden. Om die reden wordt er op maandag 27 mei 2019 op kandidaatniveau geteld. De centrale telling wordt uitgevoerd door twintig vwo-leerlingen van de CSG Willem de Zwijger uit Schoonhoven en vindt plaats in Dorpshuis De Schouw, M.A.A. Schakelplein 6 in Lopik.

Tellen op partij- en kandidaatniveau

Op de avond van de verkiezingen, donderdag 23 mei 2019, wordt er op elk stembureau in de gemeente Lopik alleen op partijniveau geteld.

Op maandag 27 mei 2019 wordt er op kandidaatniveau geteld.

Tellen door vwo-leerlingen

De gemeente Lopik heeft contact gezocht met de CSG Willem de Zwijger uit Schoonhoven om vwo'ers uit het examenjaar te vragen deze telling uit te voeren. Er hebben zich 36 leerlingen aangemeld. Daaruit zijn er door de school 20 leerlingen geselecteerd om te tellen. Zij werken onder verantwoordelijkheid van het gemeentelijk stembureau.

Centraal tellen 27 mei openbaar

Het centraal tellen vindt plaats in Dorpshuis De Schouw in Lopik, begint om 09.00 uur en is naar verwachting rond 13.00 uur klaar.

De centrale telling is openbaar dus iedereen is van harte welkom om getuige te zijn van de telling.

Meer informatie over het centraal tellen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.