Door het binnenvallen van Rusland in Oekraïne en daarmee de start van een oorlog, is een verschrikkelijke situatie ontstaan. Het raakt de hele wereld en er is angst, wanhoop en er zijn ook veel vragen. Op deze pagina vindt u informatie over de situatie in Oekraïne en ook over wat u kunt doen om hulp te bieden.

Wat kunt u doen om hulp te bieden?

 • Doneer aan Giro 555 Oekraïne
  Geld doneren is een effectieve manier om bij te dragen aan de hulpverlening. De organisaties ter plaatse weten precies wat wanneer nodig is en kunnen met de hulpgelden hier direct op inspelen. Op de website(externe link) van Giro 555 vindt u alle informatie.
   
 • Vluchtelingenwerk
  Op www.vluchtelingenwerk.nl(externe link) leest u de verwachting dat er ook veel vluchtelingen in Nederland zullen aankomen, op zoek naar bescherming en veiligheid.
   
 • Het Rode Kruis
  Het Rode Kruis(externe link) verleent eerste hulp als er geen toegang is tot gezondheidszorg, leveren medische hulpgoederen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra, deelt simkaarten uit, zodat mensen contact kunnen blijven houden. Ze helpen ook mensen die elkaar kwijt zijn geraakt in de vlucht. Het Rode Kruis evacueert mensen uit plekken waar de beschietingen plaatsvinden en deelt eten en dringen uit aan mensen op de vlucht.

Wat uw situatie ook is, reis niet naar Oekraïne. Het is te gevaarlijk om daar naartoe te reizen. Als u in de problemen komt, kan het Ministerie van Buitenlandse Zaken u niet helpen.

De gemeente bereidt de opvang van vluchtelingen voor

Op dit moment is nog veel onzeker en volgen we de ontwikkelingen van dag tot dag. Op het verzoek vanuit het kabinet om opvangplekken aan te bieden, heeft de gemeente de leegstaande basisschool De Zomergaard aan de Veiligheidsregio Utrecht doorgegeven als mogelijke locatie.

Cyberrisico’s voor Nederland

Het conflict in Oekraïne heeft ook kenmerken van een cyberoorlog. De Nederlandse overheid houdt de situatie rond digitale veiligheid nauwlettend in de gaten. Vooralsnog zijn er geen indicaties dat Nederlandse gemeenten een gericht doelwit vormen.

Verklaring gemeentebestuur

Tijdens de laatste vergadering van de raadsperiode las burgemeester Laurens de Graaf dinsdagavond 8 maart jl. namens het gemeentebestuur een verklaring voor over de oorlog in Oekraïne. De oorlog raakt de hele wereld en er heeft ook impact op onze dorpen en inwoners. De verklaring vindt u onderaan deze pagina.

Meer informatie

Heeft u vragen over de situatie rondom Oekraïne? Kijk dan hier voor de laatste landelijke updates: