Op 6 februari 2018 heeft de gemeenteraad de Cultuurhistorische Waardenkaart vastgesteld. De CHW-kaart is een inventarisatie van de aanwezige cultuurhistorie in de gemeente Lopik. Het bestaat uit een rapport en een uitgebreide inventarisatie. De inventarisatie omvat circa 700 elementen, waaronder boerderijen, bruggen, groenelementen en waterwegen.

Alle elementen in de CHW-kaart vertellen het verhaal over de geschiedenis van Lopik. Een deel ervan is rijksmonument, gemeentelijk monument of heeft het predicaat ‘karakteristiek object’. Andere elementen zijn niet officieel aangewezen als monument, maar hebben toch waarde voor Lopik - vanwege hun schoonheid, unieke karakter of als symbool van een tijdperk of gebeurtenis.

Typerend voor Lopik zijn de lange boerderijlinten met zijn vele historische boerderijen. Ook het vele groen en water is kenmerkend voor de gemeente. En natuurlijk vertellen ook de kerken, scholen en het industriële erfgoed hun verhaal.

Ieder element is beoordeeld en heeft een waardering gekregen (hoog, midden of laag). Deze waardering vindt u terug in de inventarisatie. Nieuwsgierig geworden? Voor alle informatie kunt u terecht op de online publieksversie van de cultuurhistorische waardenkaart.