Importeren en exporteren, menig ondernemer begeeft zich een keer op deze markt. Hoe het dan zit met vergunningen en heffingen leren deze websites:

Zaken doen met het buitenland

Internationaal ondernemen

De website www.nederlandwereldwijd.nl is gericht op Nederlanders wereldwijd die in of met het buitenland zaken willen doen, naar het buitenland willen reizen of in het buitenland (willen) wonen, werken, studeren. Beschikbaar in 6 talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Portugees. Focus: het buitenland.

De website www.netherlandsandyou.nl is gericht op buitenlanders (in het buitenland) die in of met Nederland zaken willen doen, naar Nederland willen reizen, in Nederland willen wonen, werken, studeren of interesse hebben in Nederland. Beschikbaar in 12 talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Chinees en Russisch. En in een volgende fase ook in Japans, Indonesisch, Arabisch en Turks. Focus: Nederland.

Informatie voor ondernemers of de Russisch-Oekraïense oorlog

De Russisch-Oekraïense oorlog heeft grote gevolgen, ook voor Nederlandse ondernemers. Veel ondernemers zitten met vragen over de gevolgen voor hun medewerkers in Oekraïne en omgeving. Er zijn vragen over de precieze uitwerking van de sancties op hun import en export uit en naar Rusland en Belarus. Ook zijn er vragen over beschikbaarheid van energie, grondstoffen en over cybersecurity. Op deze pagina een overzicht met informatie gericht op ondernemers.

Meldpunt knelpunten Russisch-Oekraïense oorlog geopend

Ondernemers die sinds de inval van het Russische leger in Oekraïne problemen ondervinden, kunnen met hun knelpunten terecht bij het meldpunt van VNO-NCW en MKB-Nederland. Dat kan door te mailen naar oekraine@vnoncw-mkb.nl

RVO heeft Ondernemersloket geopend

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u alle informatie over de gevolgen van de Russisch-Oekraïnse oorlog én een Ondernemersloket waar u terecht kunt met vragen over Oekraïne en Rusland. Het loket is telefonisch en via de chat bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088-042 43 40 (kies 1). Via e-mail is het loket 24/7 bereikbaar. U krijgt antwoord binnen drie werkdagen. 

Meer informatie over de gevolgen van sancties Rusland en de Russische inval in Oekraïne voor specifieke sectoren

Informatie van FME

Informatie over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor bedrijven in de technologische industrie is te vinden op de website van FME

Informatie van evofenedex en TLN 

Voor het weg-, lucht- en zeevervoer is informatie te vinden op de websites van evofenedex en die van TLN.

Informatie van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Accountants 

Ook op de dienstverlening van accountants hebben de sancties effecten. Wilt u weten hoe deze uitwerken? Kijk voor actuele informatie op de website van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

Informatie van GroentenFruit Huis 

Voor producenten, importeurs en exporteurs van groenten en fruit is meer informatie te vinden op GroentenFruit Huis.

Informatie van LTO

Ook voor boeren en tuinders heeft de Russische inval in Oekraïne gevolgen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van LTO.

Informatie van ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen)

Steeds meer Oekraïense vluchtelingen willen aan het werk. Dat kan via een uitzendbureau. De ABU heeft online folders over wat werken via een uitzendbureau inhoudt en waar mensen op moeten letten als ze in zee gaan met een uitzendbureau.