Rijkswaterstaat voert op de snelwegen rond Utrecht dit jaar een aantal grote onderhoudswerkzaamheden uit. Hiervoor zijn regelmatig afsluitingen nodig, met veel verkeershinder tot gevolg. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd en soms lange omleidingsroutes.

Werkzaamheden

De reeks werkzaamheden is begin maart  gestart met de vervanging van de verlichting in de Leidsche Rijntunnel (A2). Vanaf april volgt de vervanging van de stalen kabels (tuien) van de Galecopperbrug (A12). Daarna vernieuwt Rijkswaterstaat in juni het asfalt op de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn en in augustus en september op de A2 tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen. Op deze snelwegen worden tegelijk renovaties uitgevoerd aan verschillende viaducten en bruggen. Daarnaast vindt er op delen van de A1 en A27 asfaltonderhoud plaats.

Weekendafsluitingen, minder en/of versmalde rijstroken

Al deze werkzaamheden veroorzaken veel verkeershinder voor weggebruikers met vaak afsluitingen in het weekend. Daarnaast rijdt het verkeer doordeweeks soms langere periodes over minder en/of versmalde rijstroken. Tijdens de werkzaamheden moeten weggebruikers rekening houden met extra reistijd en soms lange omleidingsroutes. Dat geldt in het bijzonder wanneer we werken aan de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn.

Hinder beperken

De hinder voor weggebruikers probeert Rijkswaterstaat zoveel mogelijk te beperken door werk te combineren of alleen ’s nachts uit te voeren. Hoofdingenieur-directeur Midden-Nederland Eric Diepstraten: "Sommige werkzaamheden kunnen echter alleen veilig overdag worden uitgevoerd. Ook is werken overdag regelmatig nodig om het groot onderhoud tijdig af te kunnen ronden. Afsluitingen overdag plannen we wel zoveel mogelijk in het weekend, wanneer er minder verkeer op de weg is."

Meer werkzaamheden na 2024

Ook na 2024 staan er verschillende grote onderhoudswerkzaamheden gepland in de regio Utrecht. Zo worden de werkzaamheden aan de Galecopperbrug afgerond, start de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder en krijgt de A12 tussen knooppunt Lunetten en Veenendaal nieuw asfalt. 

Diepstraten: "We investeren de komende jaren dus veel in het onderhouden en verbeteren van de snelwegen rond Utrecht. Weggebruikers moeten daardoor voorlopig wel rekening blijven houden met verkeershinder. Dat is onvermijdelijk maar wel nodig, zodat de regio ook in de toekomst bereikbaar blijft."

Meer informatie

Blijf op de hoogte van de laatste planning via www.rijkswaterstaat.nl/bereikbaarutrecht. Of kijk op vanAnaarBeter.nl voor werkzaamheden op een specifieke route. 

Regiokaart werkzaamheden Rijkswaterstaat rondom Utrecht