Inwoners van de gemeente Lopik met een klein inkomen kunnen gratis hulp krijgen met energie besparen. Deze hulp is er speciaal voor mensen die eerder ook de energietoeslag hebben gekregen. U kunt zich hiervoor melden bij de Stichting Duurzaam Lopikerwaard.

Rond april 2023 zijn er brieven gestuurd naar inwoners die in aanmerking kwamen voor de energietoeslag. De brief is verstuurd door WIL (Werk en Inkomen Lekstroom), mede namens de gemeente Lopik en Duurzaam Lopikerwaard. Daarop hebben zo’n 40 mensen gereageerd. Zij hebben intussen hulp gekregen om energie te besparen.

Maak gebruik van gratis hulp, ruim voordat de winter weer voor de deur staat!

Heeft u energietoeslag gekregen én heeft u nog geen gebruik gemaakt van de gratis hulp van een energiecoach? Doe dat dan alsnog, ruim voordat de winter weer voor de deur staat en u misschien veel geld kwijt bent aan de verwarming en andere energiekosten.

Wat kan de energiecoach doen? Hulp én materialen zijn gratis!

Een energiecoach kijkt samen met u wat er kan worden verduurzaamd in uw huis. Dat kan van alles zijn en het is gratis! Bijvoorbeeld:

  • Tochtstrippen en een brievenbusborstel om de kou buiten te houden;
  • Radiatorfolie en een radiatorventilator om maximaal profijt te hebben van uw verwarming;
  • Leidingisolatie;
  • Zuinige ledlampen;
  • Waterbesparende douchekop (hoe minder water u hoeft te verwarmen, hoe voordeliger);
  • Kozijnfolie en dikke gordijnen die de kou buitenhouden;
  • Etc.

Oude koelkast vervangen

De koelkasten van tegenwoordig verbruiken een stuk minder stroom dan bijvoorbeeld een koelkast van 10 jaar oud. Als het nodig is, kunt u zelfs gratis een nieuwe koelkast, vrieskist of andere oude, energieslurpende witgoedapparaten laten vervangen. Let op, als u gratis nieuwe, zuinige apparaten krijgt, worden de oude, onzuinige apparaten meegenomen.

Isolatiemaatregelen

Heeft u de energietoeslag ontvangen én woont u in een eigen huis? Misschien kan dan ook een isolatiebedrijf worden ingeschakeld om uw huis gratis te laten isoleren.

Waar komt dit geld vandaan?

De Rijksoverheid vindt het belangrijk om mensen te helpen die te weinig inkomen hebben om de gestegen energiekosten te betalen. Tegelijkertijd helpen we door energiebesparing ook het klimaat. De gemeente Lopik, de WIL en Duurzaam Lopikerwaard zorgen er samen voor dat deze hulp terecht komt bij de juiste doelgroep.

Hoe werkt het?

Stuur een e-mail aan Duurzaam Lopikerwaard. Zij nemen dan contact met u op om een bezoek in te plannen. Dan bekijkt de energiecoach samen met u wat er kan worden aangepakt. Bij een vervolgafspraak wordt het dan uitgevoerd.

Heeft u eerder de energietoeslag gekregen van de WIL en heeft u nog geen gebruik gemaakt van de gratis diensten van de energiecoach? Stuur dan een e-mail met uw gegevens naar info@duurzaamlopikerwaard.nl en zij nemen contact met u op.