Steeds meer mensen kopen een elektrische auto. Daarom is er steeds meer behoefte aan laadpalen. Ook in de gemeente Lopik vindt u parkeerplaatsen met laadpalen, waarmee u de auto kunt opladen. Dat zijn oplaadpalen waar iedereen gebruik van kan maken en die uit twee oplaadpunten bestaan.

Openbare oplaadpalen

Laadpas

Om de oplaadpalen voor elektrische auto's te kunnen gebruiken, schaft u zelf een laadpas aan bij een provider. Via internet kunt u kosten en voorwaarden van abonnementen en providers vergelijken. Op de websites https://laadpas.com of https://laadpaswijzer.nl/laadpas-vergelijken vindt u meer informatie hierover.

Waar staan openbare oplaadpalen?

Bekijk de kaart met openbare laadpalen in de gemeente Lopik op https://laadkaart.mrae.nl/. Op deze kaart staan ook de openbare laadpalen die in voorbereiding zijn en waar dus in de nabije toekomst een openbare laadpaal te vinden is.

Op de kaart van www.oplaadpunten.nl staan ook de oplaadpalen die bedrijven en particulieren beschikbaar stellen aan anderen. U kunt meteen zien of een oplaadpunt op dat moment vrij is.

Aanvragen laadpaal openbare ruimte

Bent u een inwoner of ondernemer in de gemeente Lopik en wilt u ook graag een oplaadpaal in de buurt? Dat kan. Voor de aanvraag geldt in ieder geval: 

  • U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein, zoals een oprit, carport en dergelijke (is dit wel het geval dan kunt u uw eigen oplaadpunt maken en komt u niet in aanmerking voor een oplaadpaal in de openbare ruimte).
  • U gebruikt of gaat een elektrische auto gebruiken. Dit kunt u aantonen met een kentekenbewijs, aankoopcontract of leasecontract.
  • Binnen de kern is geen openbare oplaadpaal aanwezig. Is dit wel het geval? Dan wordt bekeken hoe vaak deze oplaadpaal wordt gebruikt en wat de mogelijkheden zijn. Vul dan wel het aanvraagformulier in.

U kunt kosteloos een laadpaal aanvragen bij MRA-E via het aanvraagformulier op https://laadpaal.mrae.nl/. Deze organisatie coördineert uw aanvraag, de gemeente Lopik neemt uw aanvraag inhoudelijk in behandeling. Via MRA-E worden de oplaadpalen geplaatst in opdracht van diverse overheden binnen de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht, zo ook voor de gemeente Lopik.

Tip: zijn er meer bewoners in uw buurt die elektrisch rijden? Vraag of zij ook een verzoek indienen. Dit geeft de gemeente een beter beeld van de behoefte in de buurt.

Wat u verder moet weten

Ik wil een laadpaal plaatsen op mijn eigen terrein. Heb ik hiervoor toestemming nodig?

Wilt u een laadpaal op uw eigen terrein? Dan is deze informatie over openbare laadpalen niet voor u bedoeld. U plaatst zelf een laadpaal. Hiervoor is geen toestemming van de gemeente nodig.

Hoe gaat de gemeente Lopik om met laadpalen voor elektrische auto’s?

Het aandeel van elektrische auto’s in Nederland neemt toe en daarmee samenhangend ook het aantal laadpalen voor deze voertuigen. Een trend die ook de gemeente Lopik raakt. De gemeente Lopik heeft een beleid omtrent laadpalen voor elektrische auto’s opgesteld met daarin speciale aandacht voor de openbare laadpaal en de bijbehorende toetsingscriteria voor het vinden van een geschikte locatie voor een openbare laadpaal. De beleidsnota vindt u onderaan deze pagina. Locaties voor laadpalen zijn in procedure door middel van een verkeersbesluit. Dat ligt ter inzage en kunt u ook vinden op www.officielebekendmakingen.nl.

Meld verkeerd geparkeerde auto’s

Als er een niet-aangesloten auto op de oplaadplek staat, kunt u dit melden bij de gemeente Lopik.Melding openbare ruimte

Eisen voor parkeren en laden bij de openbare oplaadplekken:

  • (deels) Elektrisch voertuig
  • Aangesloten op het oplaadpunt

Documenten