Discriminatie en ongelijke behandeling

Het kan iedereen overkomen, ook u. Ongelijk behandeld worden, bijvoorbeeld vanwege uw leeftijd, geslacht, achternaam, huidskleur, religie of levensovertuiging, seksuele gerichtheid, lichamelijk of geestelijke beperking. Ongelijke behandeling vindt overal plaats, zoals op het werk, op school, in een winkel of in de horeca.

Wie wel eens gediscrimineerd is, weet hoe pijnlijk het is om afgewezen te worden om wie je bent. Iedereen die zich ongelijk behandeld voelt kan last krijgen van bijvoorbeeld stress, angsten en onzekerheid. Ook kan ongelijke behandeling leiden tot slechtere prestaties op school, het werk of bij het sporten.

Art.1 Midden Nederland

Volgens Artikel 1 van onze grondwet moeten alle mensen in Nederland in gelijke gevallen gelijk behandeld worden. Ondanks deze wet komt ongelijke behandeling nog veel voor. Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN) zet zich in voor gelijke behandeling binnen de provincie Utrecht.

Bent u ongelijk behandeld? Of ziet u het om u heen? Wilt u er wat aan doen, maar weet u niet wat? Leg uw ervaring dan voor aan Art.1 MN.

  • Samen kijken we wat we kunnen doen om uw klacht aan te pakken en uw situatie te verbeteren.
  • Het belangrijk om uw ervaring te melden, ook als u geen verdere stappen wilt zetten. U kunt ervoor kiezen anoniem te blijven.
  • Dankzij uw melding kunnen wij ongelijke behandeling in kaart brengen, voorkomen en bestrijden.
  • Wij waarborgen uw privacy en behandelen uw melding vertrouwelijk
  • De behandeling van uw melding is geheel gratis.

Meld het - Wij helpen

Een moslima kan niet sporten in een sportschool omdat zij een hoofddoek draagt. De sportschool verbiedt met hoofdbedekking te sporten.

De huisregels van de sportschool zijn aangepast. Er wordt een uitzondering gemaakt voor hoofddeksels die gedragen worden vanwege godsdienst. De moslima kan nu met haar hoofddoek op sporten bij haar eigen sportschool.

Iemand met een visuele beperking wordt de toegang geweigerd bij een winkel omdat hij een blindengeleidehond bij zich heeft. De winkelier laat geen honden toe in de zaak.

Met de eigenaar van de winkel is contact opgenomen. Deze heeft begrip voor de uitzonderlijke situatie en zegt toe in het vervolg blindengeleidehonden in de winkel toe te laten.

Meld uw ervaring met ongelijke behandeling via:

Discriminatie melden(externe link)

Voorlichting                                                                                                                          

Art.1 MN geeft voorlichtingen over vooroordelen en discriminatie voor verschillende doelgroepen. Kijk voor het actuele aanbod op: https://www.art1mn.nl/(externe link) of HOME - Educatieplatform Art. 1 Midden Nederland (educatieart1mn.nl)(externe link).  Art.1 MN verzorgt ook voorlichtingen op maat. Voor een kosteloze offerte kunt u contact opnemen via onderstaande contactgegevens.

Contactgegevens

Art.1 Midden Nederland

Kaap Hoorndreef 42                                                 

3563 AV Utrecht                                           

Telefoonnummer:      030-232 86 66
E-mailadres:              
info@art1mn.nl
Website:                     www.art1mn.nl(externe link)