Kan ik een paaltje of een hekje aanvragen voor in mijn straat of steeg?

We plaatsen zelden paaltjes en hekjes in de openbare ruimte omdat landelijk gezien de meeste ongevallen gebeuren doordat fietsers tegen onverwachte paaltjes op fietspaden aanrijden. Bovendien geven hulpdiensten aan dat een overvloed aan paaltjes en hekjes de bereikbaarheid tijdens calamiteiten moeilijk maken. En tot slot geven paaltjes en hekjes een verrommeling in de buitenruimte. In sommige gevallen plaatst de gemeente paaltjes als dat de veiligheid of overzichtelijkheid ten goede komt. 

Waarom staan er paaltjes op het fietspad, ik vind dit onveilig?

  • Er staan paaltjes op het fietspad om te voorkomen dat auto’s en (bestel)busjes van het fietspad gebruikmaken. In de praktijk is gebleken dat alleen bebording niet voorkomt dat bijvoorbeeld auto’s gebruikmaken van het fietspad. 
  •  Om de paaltjes duidelijk zichtbaar te maken, is er een inleidende fietspaalmarkering aangebracht. Ook hebben de paaltjes op fietspaden in het donker een knipperlichtje.

Waarom zijn paaltjes ineens weg?

  • Dit kan te maken hebben met het gladheidsseizoen. Van oktober tot en met april worden bepaalde paaltjes in de strooiroute verwijderd.
  • Mogelijk zijn de paaltjes verwijderd door anderen dan de gemeente, u kunt dat melden bij het Meldpunt Openbare Ruinte.