Afgelopen weekend is er berichtgeving in de media verschenen over het hacken van het rioolsysteem van de gemeente Lopik en een fraudezaak waarbij een oud-medewerker is betrokken. Wij zijn als gemeente Lopik geschrokken van deze berichtgeving en herkennen ons hier volstrekt niet in. De gemeente Lopik benadrukt dat het toen zij aangifte deed niet bekend was wie de dader was. De oud-medewerker en de gemeente Lopik waren al in goed overleg uit elkaar gegaan vóórdat de strafbare feiten aan het licht kwamen. Vervolgens heeft niet de gemeente Lopik maar het Openbaar Ministerie na grondig onafhankelijk onderzoek besloten om tot vervolging van de oud-medewerker over te gaan. Wij benadrukken dat dit heeft geleid tot zaken waarin de rechter uitspraak heeft gedaan en de oud-medewerker is veroordeeld op grond van het gepresenteerde bewijs. De linken naar de (samenvattingen van) uitspraken van de rechter vindt u onderaan deze persverklaring. De oud-medewerker is tegen deze uitspraken in hoger beroep gegaan. Ook loopt er op dit moment nog een civiele procedure. Ten slotte hechten wij eraan te vermelden dat de gemeente Lopik de aantijgingen aan het adres van de genoemde (oud-)medewerkers en (oud-) bestuurders als zeer ernstig kwalificeert en daarom verdere juridische stappen overweegt.

 

E-mails en memo’s

De e-mails en memo’s waarover in de berichtgeving wordt gesproken, zijn de gemeente Lopik niet bekend. Voor zover ons bekend zijn deze door de wederpartij ook niet ingebracht in eerdere procedures. Wij hebben de advocaat van de wederpartij verzocht deze aan ons te overleggen ter kennisname en onderzoek.

Wat is er aan de hand

In 2017 worden door de gemeente Lopik meerdere keren opmerkelijke storingen  waargenomen in het rioleringssysteem. Eind oktober 2017 is er ingebroken in de rioleringsserver van de gemeente en enkele weken later is er van buitenaf moedwillig een poging gedaan om pompen aan dan wel uit te zetten, wat als sabotage kan worden beschouwd. Hiervan heeft de gemeente Lopik aangifte gedaan. Op dat moment was niet bekend wie hiervan de dader was. 

De cyberafdeling van de politie is met de aangifte aan de slag gegaan en heeft vervolgens iemand aangehouden en diverse zaken in beslag genomen voor nader onderzoek. Pas op dat moment werd duidelijk dat het ging om een oud-medewerker van de gemeente Lopik. De oud-medewerker was sinds medio 2017 niet meer in dienst van de gemeente Lopik. Gedurende het onderzoek ontstond ook aanleiding om het plegen van fraude nader te onderzoeken. Het Openbaar Ministerie heeft vervolgens de verdenkingen aan de rechter voorgelegd. De rechtbank heeft daarop beslist dat zij wettig en overtuigend bewezen vindt dat er sprake is van strafbare feiten, hetgeen tot veroordelingen heeft geleid.

Vertrouwenspersoon

(Oud-)werknemers en (oud-)bestuurders die zich geraakt voelen door deze zaak of die wellicht iets weten waarvan de gemeente Lopik mogelijk niet op de hoogte is, wordt gevraagd naar voren te stappen en hun verhaal te doen aan de externe vertrouwenspersoon van de gemeente Lopik. Dit is mevrouw Toke Huntjens van Bezemer & Schubad, bereikbaar via telefoonnummer 088 – 144 02 00 of e-mail vertrouwenspersoon@bezemer-schubad.nl. Zowel telefonisch als via e-mail hoeft alleen te worden gemeld dat je contact wilt met de vertrouwenspersoon van de gemeente Lopik.

Ter achtergrond onderstaand een samenvatting van de uitspraken van de rechter

De oud-medewerker heeft eind 2017 en begin 2018 acht keer de gemeentelijke stand alone PC gehackt met daarop software ten behoeve van het aansturen van de rioolinstallatie. Deze PC stond niet in verbinding met het gemeentelijke ICT-netwerk. Met de hacks heeft de oud-medewerker ruim 8.000 bestanden verwijderd, waardoor de monitoring en bediening van de rioolinstallatie gevaar liep. Die installatie bedient ook de gemalen in Lopik. Bij de hacks werden onder meer ook pompen uitgezet.

De rechtbank in Utrecht heeft op donderdag 13 september 2018 betreffende oud-medewerker van de gemeente Lopik, veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. De rechtbank vond net als de officier van justitie dat door de handelingen van de verdachte de continuering van de dienstverlening van de gemeente aan haar inwoners in gevaar was. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met straffen die in soortgelijke strafzaken worden opgelegd en met het feit dat de man ZZP’er is en een gezin met twee kinderen moet onderhouden.

Daarnaast was de oud-medewerker betrokken bij een bedrijf van een 61-jarige medeverdachte. De gemeente Lopik huurde het bedrijf in voor rioolwerkzaamheden. De twee verdachten hebben jarenlang facturen vervalst door veel meer uren te factureren dan dat er daadwerkelijk gewerkt is. Ook voor materialen werden veel meer kosten in rekening gebracht dan dat er daadwerkelijk gemaakt werden.

De rechtbank rekent het verdachte aan dat door zijn handelen grove inbreuk is gemaakt op het vertrouwen dat in het maatschappelijk verkeer in facturen moet kunnen worden gesteld. Bovendien zijn er grote sommen aan gemeenschapsgeld ten onrechte betaald en heeft de gemeente Lopik daardoor grote financiële schade geleden.

Op het plegen van valsheid in geschrifte worden doorgaans gevangenisstraffen van 2 tot 5 maanden opgelegd. De oud-medewerker heeft zich naast de oplichting ook schuldig gemaakt aan computervredebreuk, het doen van een valse aangifte en verduistering van een tablet van de gemeente Lopik. Vanwege de vele feiten en de lange periode waarin deze gepleegd zijn vindt de rechtbank het niet gepast om deels een taakstraf op te leggen. Daarom veroordeelt de rechtbank hem tot een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 2 voorwaardelijk. De 61-jarige man uit Dedemsvaart die eigenaar was van het bedrijf en samen met hem de gemeente oplichtte is veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk.

Artikel over de eerste veroordeling op rechtspraak.nl met daarin een samenvatting van de uitspraak:

De daadwerkelijke uitspraak over de eerste veroordeling:

Artikel met daarin een samenvatting van de uitspraak in de fraudezaak:

De daadwerkelijke uitspraken in de fraudezaak en het wederrechtelijk inloggen en in het doen van valse aangifte: