Reanimeren

Hoe eerder wordt gestart met reanimeren, hoe groter de kans op herstel. Het direct starten met reanimeren zodat professionele hulpverleners van een ambulancedienst het kunnen overnemen, vergroot de kans op volledig herstel. Reanimatie, het geven van borstcompressie en mond-op-mondbeademing, zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen op gang wordt gehouden. Een ambulance heeft gemiddeld zo'n 10 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 - 10%. Reanimatie moet daarom binnen 6 minuten gestart zijn, elke seconde telt.

AED

Ook bij een hartstilstand is snel handelen van levensbelang. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. Vaak is het normale hartritme zeer ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt. Twee zaken zijn nu van levensbelang: Een schok toedienen met een AED (Automatische Externe Defibrillator) en reanimatie. In ongeveer de helft van de reanimaties is een schok nodig om het hart weer op gang te krijgen. Hoe sneller die schok wordt toegediend hoe groter de overlevingskans.

Word burgerhulpverlener via Stichting Hartslag Lopik

Jouw reanimatie als burgerhulpverlener en het toedienen van een schok met de AED zijn van levensbelang. Stichting Hartslag Lopik(externe link) coördineert en stimuleert de inzet van vrijwilligers bij een reanimatiesituatie.

HartslagNu is het oproepsysteem dat burgerhulpverleners via een bericht op de mobiele telefoon oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. Een burgerhulpverlener kan vaak eerder dan de professionele zorg ter plaatse zijn en de reanimatie opstarten. Een geregistreerde AED kan door een burgerhulpverlener worden opgehaald en ingezet bij een mogelijke circulatiestilstand.

HartslagNu is onderdeel van Ambulancezorg Nederland (AZN). Via de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) wordt de oproep uitgestuurd.

Hoe werkt het?

De burgerhulpverleners die zich hebben aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu.nl, ontvangen in geval van een noodsituatie bij de melding direct het adres van de dichtstbijzijnde AED inclusief een code om de kast te openen. Burgerhulpverleners in de omgeving die aangesloten zijn bij het landelijke oproepsysteem weten waar de AED zich bevinden.

Bij een reanimatieoproep worden alle burgerhulpverleners binnen een straal van 750 meter van het slachtoffer opgeroepen. Een deel hiervan wordt direct naar het slachtoffer gestuurd om te gaan reanimeren. Een ander deel dat zich binnen 500 meter van het slachtoffer bevindt, wordt gevraagd de AED op te halen en deze naar het slachtoffer te brengen. Wanneer je als burgerhulpverlener de Hartslagnu-app gebruikt, krijg je direct een kaart waar de AED hangt en de code van de kast. Gelijktijdig worden twee ambulances opgeroepen en ook de brandweer die een AED aan boord heeft.

Inwoners in het bezit van een geldig reanimatie AED certificaat (BHV certificaten vallen hier ook onder) kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl(externe link).

Oproep: Heeft u een AED? Meld deze aan!

Heeft u als bedrijf, instelling of particulier een AED? Dan stelt de Stichting Hartslag Lopik het bijzonder op prijs als u uw AED aanmeldt bij www.hartslagnu.nl(externe link). Nieuwe electroden en de batterij worden na een inzet vergoed door de ambulancedienst.

Maak uw buurt veiliger met een BuurtAED

In woonwijken zijn te weinig AED’s dag en nacht bereikbaar. Terwijl juist daar de meeste hartstilstanden zijn. En bij een hartstilstand is een AED van levensbelang. Gelukkig is er een oplossing! Zamel samen met de buren geld in voor een eigen AED, met tenminste € 1.000 korting. Met de BuurtAED maakt u uw buurt eenvoudig veiliger. Start vandaag nog een inzamelactie of www.buurtaed.nl(externe link).

Leer reanimeren

Een reanimatiecertificaat halen kan al vanaf € 40 en 1 of 2 avonden.

Op de website van de Hartstichting staat waar en wanneer trainingen worden gegeven: https://www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren(externe link). De kosten voor de training worden door sommige zorgverzekeraars, afhankelijk van de dekking, vergoed.

Meer informatie

Voor meer informatie of aanmelden kunt u een e-mail sturen naar info@hartslaglopik.nl