De gemeente moet zorgen voor onderhoud van het openbare riool. U bent zelf verantwoordelijk voor riool op uw eigen terrein.

Riool verstopt

Is het riool bij u verstopt?

Laat een expert kijken naar de oorzaak van de verstopping. Als de verstopping, aantoonbaar middels inspectievideo('s) of foto('s) buiten uw schuld wordt veroorzaakt, is de gemeente verantwoordelijk voor de kosten. Zonder aantoonbare video('s) of foto('s) wordt er niets vergoed. In alle andere gevallen bent u of de verhuurder van uw woning verantwoordelijk voor de kosten.

Aandachtspunten

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hoofdriool. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huisaansluiting tot op het hoofdriool. Een verstopt doucheputje, wasbak of toilet moet u zelf, voor eigen rekening (laten) oplossen. Pas op voor malafide loodgieters. We krijgen wel eens signalen dat ontstoppingsbedrijven erg hoge tarieven in rekening brengen (tot wel €1.500) en aangeven dat dit bij de gemeente te verhalen is. De gemeente vergoedt de kosten van verstoppingen op eigen grond nooit. Schakel bij een verstopping op eigen grond (en dus voor eigen rekening) een loodgietersbedrijf in dat lid is van de branchevereniging Techniek Nederland, www.technieknederland.nl(externe link)

Storingsdienst riolering

Riolering: 06-53673275 of mailcontact: riolering@lopik.nl

Wat moet ik doen?

Meld problemen met het riool altijd bij de gemeente. Informeer bij uw buren of zij ook problemen hebben met de riolering. Gaat het om riolering waar de gemeente niet verantwoordelijk voor is? Neem dan contact op met de eigenaar of verhuurder van het woningblok.

Rioolverstopping oplossen

Laat eerst onderzoeken waar de oorzaak van de verstopping zit. Hiervoor moet de eigenaar de erfscheidingsput (laten) opgraven. De locatie van de erfscheidingsput kunt u opvragen bij de gemeente.

Ligt de oorzaak op uw grond? Dan moet u het oplossen en de kosten betalen.

Vergoeding voor kosten oplossen verstopping

Hebt u kosten gemaakt om de verstopping op te lossen? Dan kunt u alleen een vergoeding krijgen als de oorzaak op gemeentegrond ligt. Informeer hiernaar bij de gemeente.