Veel mensen hebben mooie bijgebouwen op hun eigen terrein

Vaak zijn deze bijgebouwen van hoge kwaliteit; het lijken volwaardige woningen. Soms kunnen ze met minimale aanpassingen tijdelijk als woning worden gebruikt. De huidige regels in gemeente Lopik staan het gebruik van bijgebouwen als woning niet toe. Daarom moet de gemeente hier eigenlijk op handhaven. Dat betekent dat we mensen moeten vragen om bijgebouwen die niet aan de regels voldoen te laten weghalen. Dat is in deze tijden van woningnood niet logisch.

 

Steeds meer inwoners ervaren problemen in de zoektocht naar een passende woning

Het woningtekort in Nederland loopt op en ook in gemeente Lopik voelen we daar de gevolgen van. Betaalbare huur- en koopwoningen zijn steeds lastiger te vinden. Vooral mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning komen hierdoor in de knel. Bijvoorbeeld mensen die in scheiding liggen, of die door verlies van werk hun huidige woning niet goed meer kunnen betalen. Deze mensen hebben behoefte aan een woning die op korte termijn beschikbaar is.

Gemeente Lopik zet in op het versneld bouwen van nieuwe woningen

Daarmee kunnen we de bestaande woningvoorraad vergroten. We streven ernaar dat 2/3 van de nieuwbouw in het ‘betaalbare’ prijssegment valt. En minstens 30% sociale huur. Van alle nieuwbouwwoningen moet ook minstens 1/3 geschikt zijn voor senioren, verdeeld over de verschillende prijssegmenten. Omdat het bouwen van nieuwe woningen tijd kost, zetten we ook in op een flexibele schil aan woningen rondom die bestaande woningvoorraad. Dat doen we met tijdelijke woningen, ook wel flexwoningen genoemd.

Tijdelijke woningen kunnen iemand die met spoed een woning zoekt tijdelijk wat rust geven

Met tijdelijke woningen bedoelen we kleine, zelfstandige woningen, beschikbaar voor bepaalde doelgroepen. Het is de bedoeling dat de bewoner van een tijdelijke woning blijft zoeken naar een woning voor de lange termijn. Zodat de tijdelijke woning weer beschikbaar komt voor een andere inwoner die met spoed een woning nodig heeft.

Gemeente Lopik onderzoekt hoe we bijgebouwen als tijdelijke woningen kunnen inzetten

Daar gaat de gemeente niet alleen over. Provincie Utrecht moet daarvoor toestemming geven. Daarom overleggen we hierover met de provincie. Samen zoeken we naar oplossingen om de woningnood tegen te gaan. We kijken hierbij ook naar andere gemeenten in Nederland, zoals de gemeente Houten. Die heeft dit onderzoek net afgerond. We gaan als gemeente dus niet opnieuw het wiel uitvinden.

We zullen regels opstellen voor onze inwoners om hun bijgebouwen tijdelijk te laten bewonen

Daarbij zullen we onderscheid maken tussen woningen binnen en buiten de dorpsgrenzen. In de regels kunt u lezen of en zo ja, onder welke voorwaarden u uw bijgebouw mag verhuren. We verwachten dat we deze regels in het tweede kwartaal van 2024 hebben opgesteld. Vanaf het moment dat de gemeenteraad de regels heeft vastgesteld, zijn ze geldig.

U kunt alvast uw locatie indienen voor beoordeling

Dat kan met onderstaand webformulier. Uw locatie zullen we nog niet in behandeling nemen voor een beoordeling. Dat doen we pas nadat de regels zijn opgesteld. Wel zullen we u op de hoogte houden van de voortgang.

Legaliseren tijdelijke bebouwing